Posiadamy licencję na wypiek komunikantów i hostii do sprawowania Eucharystii wydaną przez Biskupa Kurii Bielsko-Żywieckiej, potwierdzoną przez Komisję ds.Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Konferencji Episkopatu Polski.

Promocje

Przepisy kulinarne

Nowy Aromaty i smaki z pól i łąk 78 roślin i 120 przepisów zdrowej kuchni Zobacz większe

Aromaty i smaki z pól i łąk 78 roślin i 120 przepisów zdrowej kuchni

9788379719020

Nowy produkt

Autor/Autorzy: Mancini i Edizioni del Baldo

Tłumaczenie: Zofia Pająk

Stron: 168

Oprawa: miękka

Format: 170 x 170 mm

Rok wydania: 2019

Więcej szczegółów

30,48 zł

Więcej informacji

Spacer po łąkach, polach czy ogrodach jest spotkaniem z darami natury, które często dobrze smakują i rozsiewają piękną woń. Rosnące tam zioła i aromatyczne rośliny, jak babka lancetowata, mięta pieprzowa, koper, ogórecznik, melisa, pokrzywa, bazylia, cząber, roszpunka, nagietek, wrotycz, czy fiołek wonny są bardzo cenne ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze. Znała je kuchnia i medycyna ludowa, przekazując tę wiedzę z pokolenia na pokolenie. Także współcześnie, przebadane przez naukowców, stanowią ważne urozmaicenie zdrowej diety i cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów.

Ta praktyczna książka to rodzaj przewodnika po ziołach oraz krzewach owocowych typu czarny bez, malina, tarnina, jeżyna, morwa, dzika róża, pochodzących z naturalnych stanowisk. Czytelnik znajdzie tu kartę botaniczną każdej z 78 roślin – zwięźle opisanych i przedstawionych na zdjęciach i rysunkach – z danymi, do jakiej rodziny należy, gdzie najczęściej występuje oraz kiedy należy ją zbierać. Ponadto z informacją o jej właściwościach leczniczych i wykorzystaniu w kuchni. Zebrano tu aż 120 prostych przepisów na rozmaite potrawy z dzikich roślin i owoców: zupy i kremy, zapiekanki i tarty, pizze i risotta, pierożki, gołąbki, omlety, placuszki, pulpety i różne ciasta, nie mówiąc już o sałatkach, dżemach bądź sosach, nalewkach i grappach. Wszystkie zdrowe i smaczne, wzbogacające nasz codzienny jadłospis. Szukanie polnych ziół na te prawdziwie ekologiczne dania to w dodatku wspaniała okazja do kontaktu z nieskażoną przyrodą i czystym powietrzem, pozytywnie wpływającym na dobrostan każdego z nas.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Aromaty i smaki z pól i łąk 78 roślin i 120 przepisów zdrowej kuchni

Aromaty i smaki z pól i łąk 78 roślin i 120 przepisów zdrowej kuchni

Autor/Autorzy: Mancini i Edizioni del Baldo

Tłumaczenie: Zofia Pająk

Stron: 168

Oprawa: miękka

Format: 170 x 170 mm

Rok wydania: 2019

2 innych produktów w tej samej kategorii: